7 jednoduchých bodů, jak vybrat kvalitní granule

bag01Každý den mi chodí spousta mailů, kdy chcete poradit s krmením pro své mazlíčky. Nejedná se vždy o specifické dotazy týkající se citlivosti či alergie, ale často jen o základní srovnání kvality různých granulí. Přestože na toto téma byla sepsána celá řada článků, představím vám dnes svých základních 7 bodů, jak vybrat kvalitní granule.

Úvodem je potřeba říct, že jediné správné informace najdete na samotném balení, kde výrobce musí uvádět vše dle skutečnosti. Samozřejmě bude chtít upoutat vaši pozornost velkým písmem a barevnými obrázky, vy ale budete chytřejší a najdete si to nejdůležitější, co je napsáno písmem mnohem menším – složení. Položky v něm se uvádějí sestupně podle jejich obsahu, na prvním místě je tedy surovina, které je v krmivu nejvíce. Pojďme tedy na to!

1. Hledejte maso

Hodně masa! I když už pes není čistý masožravec, v jeho stravě mají převažovat bílkoviny z živočišných zdrojů. V praxi to znamená, že alespoň na prvním místě ve složení musí být maso. I když jej tam najdete, ještě předčasně nejásejte. Je potřeba rozlišit, jestli je v čerstvém nebo sušeném stavu. Čerstvé maso totiž obsahuje vodu, která je v průběhu výroby odstraněna a tím se obsah suroviny sníží a ta se posune mnohem níže ve složení. Pokud uvidíte na prvním místě čerstvé maso, má být následováno masem sušeným/dehydrovaným nebo moučkou.

Tip: Jak rozeznat čerstvé maso od sušeného? Pojmenování „kuřecí“ či „kuřecí maso“ znamená surovinu v čerstvém stavu, „dehydrované kuřecí maso“, „sušené kuřecí maso“ nebo „kuřecí moučka“ pak ve stavu sušeném.

2. Chtějte přesnou deklaraci

Masová moučka x drůbeží moučka x kuřecí moučka, živočišný tuk x drůbeží tuk x kuřecí tuk, rybí olej x lososový olej. Vidíte ten rozdíl? Od nejhoršího k nejkvalitnějšímu. Pokud je čím se pochlubit, tak to výrobce udělá. Hledejte tedy co nejpřesnější pojmenování položek, tak najdete i nejvyšší kvalitu.

Tip: Granule, které obsahují vedlejší produkty živočišného nebo rostlinného původu, je lepší rovnou vyměnit za jiné.

3. Naučte se počítat obsah masa

Našli jste tedy granule s masem, dokonce přesně deklarovaným, ale kolik ho tam vlastně je? Už jsme si řekli, že maso může být v granulích v čerstvém nebo sušeném stavu. Pojďme si spočítat, jaký je v tom rozdíl.

Čerstvé maso – obsahuje 70-80% vody, které se v průběhu výroby zbavíme. Uvidíte-li tedy ve složení „kuřecí maso 60%“, odečtěte 70% vody a zůstane vám cca 18% (60*0,3) sušeného masa – to je rozdíl, co? Stejně tak můžete počítat i bílkoviny. Čerstvé maso jich obsahuje okolo 20% (kuřecí konkrétně 18%), takže „kuřecí maso 60%“ znamená cca 10,8% (60*0,18) bílkovin.

Sušené/dehydrované maso nebo moučka – stav této položky se v průběhu výroby nemění, procenta, která vidíte ve složení, jsou tedy konečná. Obsah bílkovin v sušeném mase je cca 60%. Položka „kuřecí moučka 20%“ tedy znamená cca 12% (20*0,6) bílkovin.

Tip: Hledejte granule s obsahem alespoň 20-25% sušeného masa/moučky. Opravdu kvalitní granule obsahují minimálně 30% masa v sušeném stavu.

4. Pozor na tzv. proteinové posilováky

V opravdu kvalitních granulích nemají co dělat. Uměle navyšují obsah bílkovin, když je v krmivu málo masa. Obvykle se jedná o bílkoviny z rostlinných zdrojů, které jsou pro psa mnohem méně vhodné než bílkovin ze zdrojů živočišných. Patří mezi ně například kukuřičný lepek (gluten), rýžový protein, hrachový protein (bílkovina). Jsou to bílkovinné koncentráty, které obsahují cca 80% bílkovin, a kromě navýšení obsahu bílkovin v krmivu psovi po nutriční stránce vůbec nic nedají. Například položka „kukuřičný lepek 5%“ tedy znamená cca 4% (5*0,8) bílkovin. Občas můžete najít v granulích i proteinové koncentráty živočišného původu – např. „kuřecí hydrolyzát“, „dehydrovaná drůbeží bílkovina“ atd. V tomto případě se nejedná o maso, ale o koncentrované proteinové výtažky, často nejasné kvality. Hydrolyzáty mají své opodstatnění ve veterinárních dietách (tělo nerozezná zdroj hydrolyzované bílkoviny, takže nespustí alergickou reakci), pokud ale tyto koncentráty obsahují běžné granule, je potřeba zbystřit a podrobněji prozkoumat obsah samotného masa.

Tip: Dejte si pozor na hrách, čočku nebo cizrnu. Mají sice vysokou nutriční hodnotu a nejsou to vyloženě proteinové posilováky, ale obsahují cca 20-25% bílkovin a proto je potřeba s nimi při hodnocení obsahu masa počítat. Položka „hrách 20%“ znamená cca 5% bílkovin.

5. Naučte se číst triky výrobců

Už víme, že suroviny se ve složení řadí od nejvíce obsažené. Aby se maso dostalo co nejvýše, můžete občas vidět níže ve složení položky „pšenice“, „pšeničná mouka“, „pšeničné klíčky“ nebo „rýže“, „pivovarská rýže“. Pokud by ale byly uvedeny jako jedna položka, snadno se dostanou ve složení výše, mnohdy i na první pozici. Totéž platí naopak o slučování živočišných položek, například: Kuřecí maso 50% (čerstvé kuřecí 30%, kuřecí moučka 15%, kuřecí tuk 5%), hnědá rýže, bílá rýže – zde by se při samostatném uvedení položek stalo, že kuřecí moučka by se posunula za hnědou rýži, možná i za bílou.

Tip: Hledejte co nejjednodušší složení. Pokud uvidíte jakékoliv nepřehledné kličky, zbystřete.

6. Hlídejte způsob konzervace

Zde platí to, co výše u deklarace složení. Pokud má výrobce čím, tak se pochlubí. Proto se v poslední době stále častěji dočtete, že granule jsou konzervovány čistě přírodně, rozmarýnem a vitamínem E. Nejspolehlivější je ovšem opět podívat se do složení na samotném pytli granulí. Pokud v něm místo výše uvedeného způsobu konzervace najdete text „Konzervanty: Antioxidanty“ či „Konzervanty: doplňkové látky povolené EU“, je velice pravděpodobné, že je krmivo konzervované chemicky. Obzvláště se vyhněte konzervantům BHA a BHT. Ty pro jejich toxické a karcinogenní účinky mazlíčkům do misky nepatří.

Tip: Výrobce má povinnost uvádět pouze konzervaci krmiva jako celku, nikoliv jeho jednotlivých složek. Nejkvalitnější krmiva tedy očekávejte od výrobců, kteří zaručují, že ani jednotlivé složky krmiva nebyly konzervovány chemicky.

7. Nevěřte marketingovým názvům

Co mají společného prémiové, superprémiové, ultraprémiové, hypoalergenní a holistické granule? Že nic? Ale ano. Jejich společným znakem je to, že neexistuje žádná právní norma, která by upravovala použití těchto názvů. Výrobce si tedy může napsat na granule kterékoliv z těchto slov, ale pro vás to nemá vůbec žádnou vypovídací hodnotu.

Tip: Čím dál více z vás hledá pro své mazlíčky hypoalergenní krmiva. Hypoalergenní znamená snižující riziko alergií. Vyšší riziko alergií hrozí u krmiv s nekvalitními zdroji surovin či známými největšími alergeny, jako je například pšenice. Držte se tohoto návodu a granule, které si vyberete, budete v klidu moci nazývat hypoalergenní. Pokud ale váš mazlíček trpí zvýšenou citlivostí či je přímo alergický na některou složku krmiva, nestačí pouze koupit jakékoliv granule, které můžete nazývat hypoalergenní. Je potřeba zjistit, která složka krmiva alergii způsobuje (např. pomocí eliminační diety), a této složce se potom důsledně vyhýbat.

A to je vše. Samozřejmě bychom se mohli věnovat minerálům, přidané kloubní výživě nebo optimálnímu obsahu omega 6 a 3 mastných kyselin (ideální je poměr do 5:1, čím nižší, tím lepší vliv na kůži a srst). Pro základní výběr kvalitních granulí vám ale bude stačit výše zmíněných 7 bodů.

Níže jsem pro vás připravil přehled základního rozdělení vybraných granulí, které můžete nakoupit u nás na PsiMafie.cz:

Skupina 1 (bez výhrad)

Aatu, Acana, Annamaet, Applaws, Artemis, Carnilove, Dog Lovers Gold, Essentialfoods, Firstmate, Fromm Family, Goodstuff, Marp holistic, N&D, Naturea, Nutram, Orijen, Petcurean, Platinum, Primordial.

Skupina 2 (s nějakým „ale“)

Arden Grange (v některých recepturách proteinové posilováky)
Barking Heads (v některých recepturách vyšší obsah luštěnin a rostlinné proteinové posilováky)
Brit care
Calibra new (vyšší řada, ne premium - chemická konzervace)
Cibau (vyšší obsah obilovin, některé nepřesně deklarované položky)
Dog’s health (chemická konzervace – sorban draselný)
Doxneo (některé nedeklarované položky, vyšší obsah luštěnin)
Marp natural (nepřesně deklarovaný tuk, v některých recepturách vyšší obsah obilovin, rostlinné proteinové posilováky)
Optimanova (rostlinné proteinové posilováky, živočišné hydrolyzáty)
Taste of the Wild (vyšší obsah luštěnin, rostlinné proteinové posilováky – vyjma receptur High prairie a Wetlands).

Rozdělení jsem provedl čistě na základě faktů uvedených ve složení. Nejdůležitější však vždy je, jak bude na daném krmivu prospívat váš pes či kočka.

Převážná většina z výše uvedených značek je zahrnuta v našem věrnostním programu, takže je můžete po registraci nakupovat až s 10% slevou.

banner-vernostni-slevy

Stále nevíte, které krmivo je vhodné pro vašeho mazlíčka? Napište mi na krmivo@psimafie.cz, rád vám pomohu s výběrem.

Martin Incédi
majitel PsiMafie.cz

Doporučení: Celý článek i jeho části můžete zkusit volně kopírovat bez uvedení autora. Brzy vás však vyhledá Viktor Čistič...betonové boty, přehrada, však to znáte. Nebo článek sdílejte s uvedením autora nebo na něj odkazujte a uděláte PsiMafii i samotnému Kmotrovi radost.