Jak vybrat lovecké vodítko?

Lovecké vodítko je nedílnou součástí české lovecké kynologie a v dnešní době je nepostradatelným pomocníkem na loveckých zkouškách a při lovu. Pojďme se tedy podívat o co jde, k čemu slouží a hlavně jaké lovecké vodítko je pro vás to ideální.

Původním účelem loveckého vodítka bylo zajistit střelci obě volné ruce pro práci se zbraní a při tom mít psa zajištěného. Proto vzniklo vodítko, které je svým hlavním dílem pověšené přes rameno na trupu vůdce a přídavným dílem je k němu jištěný pes. Zároveň je při vypuštění psa zajištěno, aby nedošlo ke ztracení vodítka. 

V nabídce můžete najít mnoho typů vodítek, které se liší jak materiálem, tak i typem přídavného dílu, kterým je pes připoután.

Materiál

Kůže - patří k české klasice. Tento materiál je lehký, stylový, ale musí se čas od času udržovat, protože kůže má tendence povětrnostními vlivy a námahou materiálu praskat.

V naší nabídce naleznete lovecká vodítka českého výrobce Zubíček.  U těchto loveckých kožených vodítek bohužel nejsou varianty co se týče velikostí. Můžete však zvolit pestrou škálu ukončení přídavného dílu pro psa a zvolit typ kůže (kulatá kůže, plochá kůže) a barvu (přírodní světle hnědá, nebo tmavě hnědá)

https://www.psimafie.cz/kozena-lovecka-voditka-pro-psy/

Nylon - v naší nabídce naleznete mnoho velikostí, typů a barev loveckých vodítek značky Firedog. Jedná se o kvalitního slovenského výrobce pomůcek zaměřených především pro lovecké psy.

Vodítka jsou vyráběny z 8mm silného nylonového horolezeckého lana. Dostupné jsou v 7 barvách. Vodítka jsou rozděleny na několik kusů díky karabin a obrtlíku. Proto se dá vodítko natáhnout na jedno dlouhé vodíko, které bude mít přes dva metry.

Další výhodou je, že můžete vodítko a především přídavný díl pro psa dokupovat nebo měnit podle potřeby.

https://www.psimafie.cz/nylonova-lovecka-voditka-pro-psy/

Ukončení přídavného dílu pro psa

Moxon smyčka

Co to je moxon smyčka? Jedná se o stahovací ukončení přídavného dílu, které zároveň slouží i jako stahovací obojek. Při uvolnění psa z vodítka má tedy pes krk naprosto volný. Hodí se především v terénu, kde hrozí zachycení psa o větve atd.

Moxon smyčka s dorazem

Jedná se o typ ukončení přídavného dílu, jako bylo popsáno výše. Vodítko však ve smyčce (část, která slouží jako obojek) obsahuje i doraz (vyrobený z parůžku), který brání úplnému utažení vodítka až ke krku psa. Neslouží tedy jako škrtící obojek.

Ukončení karabinou

Pro milovníky klasiky máme v nabídce velké množství vodítek ukončených různými typy karabin (klešťová, rychlovypouštěcí, kulatá). Pokud potřebujete mít na psovi klasický obojek, je to ideální řešení.

●     Jakou velikost loveckého vodítka zvolit?

Lovecké vodítko z nylonu zn. Firedog si můžete vybrat z mnoha kombinací dílů kolem těla a přídavného dílu pro psa.

Díl kolem těla volte ideálně takový, který vám bude pasovat případně i na více vrstev oblečení.

Díl kolem těla by měl končit v úrovni boků.

Pro přesné měření velikosti použijte krejčovský metr nebo kus provazu, který si přehodíte přes levé rameno a svážete ho v úrovni svého pravého boku.

Pokud vybíráte bez předchozího měření, nabízíme pro orientaci několik příkladů:

Osoba do výšky 170cm štíhlé postavy = díl okolo těla 150 cm 
Osoba do výšky 180cm střední postavy = díl okolo těla 170 cm
Vysoká a korpulentní osoba = díl okolo těla 205 cm

Přídavný díl pro psa

Zde platí jednoduchá poučka, pro malé plemeno volíme přídavný díl co nejdelší, pro vysoké plemeno můžeme volit díl kratší.

Jaké lovecké vodítko zvolit na lovecké zkoušky?

Podle řádu na ochranu zvířat musí být lovecké vodítko s moxon smyčkou opatřeno vnitřním dorazem proti stahování. V případě, že si zvolíte lovecké vodítko opatřené ukončením karabinou, musí být připnuto na klasický obojek, který není stahovací. Resp. stahovací být může, ale karabina musí být připnutá na očku, které neumožňuje stažení obojku až ke krku.

 Tip závěrem

Lovecké vodítko by mělo sloužit pouze jako pojistka před nechtěným vyběhnutím psa od nohy. Proto pokud potřebujete vodítko pouze k výcviku, volte vodítko spíše do ruky, se kterým je daleko snazší manipulace. Např. klasické vodítko do ruky nebo moxon vodítko https://www.psimafie.cz/voditka-pro-psy-s-moxon-smyckou/