6 praktických tipů, jak se připravit na dovolenou se psem

Léto se kvapem blíží a spousta z nás už určitě přemýšlí, kam si zajet na dovolenou. Moře, hory, zahraničí nebo tuzemsko? Kterou z těchto lákavých možností vybrat necháme na vás, místo toho se budeme věnovat tomu, jak si užít své letní dobrodružství i se svým psím parťákem. Pojďme se tedy podívat na pár našich tipů z cest, jak se na takový výlet co nejlépe připravit.

1. Zdravotní kontrola: Ujistěte se, že je hafan ve správné kondici a celý výlet zvládne. Pes by měl mít platné potřebné očkování a měl by být naprosto zdravý. I trávicí potíže (průjmy, zácpa, zvracení) by pro vás měly být varovnými signály. Vyhledání akutní veterinární péče v místě, kde to neznáte (obzvlášť v zahraničí), není žádná legrace. Samozřejmostí by měla být taky dostatečná ochrana proti klíšťatům a blechám (tableta, pipeta nebo obojek). Vámi vybranou antiparazitní ochranu doporučujeme ještě posilnit repelentním sprejem.
Tip: Přibalte si na cesty lékárničku pro psy, která je skladná a obsahuje vše, co potřebujete k ošetření drobných poranění nebo zbavení se případného klíštěte.


2. Pohodlné místečko:
Rozhodněte se, jak budete svého psa převážet. Zajistěte psovi dostatečný, ale bezpečný prostor. Nejbezpečnější a nejpraktičtější možností jsou pevné kovové klece do kufru auta, plastové transportní klece, nebo skládací látkové přepravní boxy (tzv. „kennelka“). Ty můžete v cíli z auta vytáhnout a dál je používat jako pelíšek, který pes zná a to ho může v cizím prostředí uklidnit. Existuje také velká spousta ochranných autopotahů na zadní sedadla nebo do kufru. Psa mějte ale vždy pevně připoutaného, a to nejlépe speciálním postrojem nebo použitím bezpečnostní spojky k autopásu. Pásání psa za obojek nedoporučujeme, jelikož by např. při prudkém brzdění mohlo dojít ke zranění psa. Nikdy psa nevozte na klíně, protože není dostatečně bezpečně připoután. Zjistěte si podmínky přepravy zvířete v dané zemi! Pokuty jsou mnohdy vysoké a dovolenou si takto pokazit nechcete.
Tip: Nezapomeňte auto dostatečně klimatizovat, nebo otevírat okna pro zajištění čerstvého vzduchu. Psi se přehřejí daleko rychleji než my lidé, proto je tento bod obzvlášť důležitý.


3. Testovací jízda:
Psa posaďte za volant, připoutejte ho a prověřte si jeho řidičské dovednosti. Přece nebudete celou cestu řídit sami. Ale ne, děláme si legraci! Než se vypravíte na dlouhou cestu, ujistěte se, že je váš pes v autě v pohodě. Vyrazte na krátký výlet, nejlépe na pejskovo oblíbené místo, např. do parku nebo k vodě.


4. Zásobte se krmivem a vodou:
Vždycky se řídíme heslem – kdo je připraven, není zaskočen. Vezměte s sebou na cestu dostatečné množství krmiva, nespoléhejte se na to, že „někde něco seženete“. Dlouhá cesta do cizího prostředí a jiného počasí je už tak pro psa náročná, ulehčete mu alespoň tím, že mu budete dávat jídlo, na které je zvyklý. Důležitým bodem je také čerstvá voda. V některých oblastech může nebalená voda z kohoutku způsobit obtíže i těm nejotrlejším cestovatelům. Sbalte si tedy raději na cesty dostatek čisté pitné vody, kterou psovi budete podávat.
Tip: Skvělým pomocníkem na cesty jsou skládací misky a cestovní lahve, které jsou praktické a v taškách vám nezaberou zbytečný prostor. Navíc jsou i jednoduše omyvatelné, takže je udržíte v čistotě za každých okolností.


5. Naplánujte si trasu a zastávky:
Každý z nás už asi minimálně jednou v životě vyrazil na delší výlet autem nebo autobusem. Všichni tedy víme, že je potřeba občas zastavit, protáhnou si nohy, „vyvenčit se“ a občerstvit. Myslete na pohodlí svého psího spolucestujícího a naplánujte dostatek zastávek. Pokud je to možné, zastavte někde v přírodě a vezměte psa na krátkou procházku, aby se protáhl a vyvenčil. Nezapomeňte mu také nabídnout vodu k osvěžení a třeba i malou sváču.


6. Vyberte si pet friendly ubytování:
V dnešní době je čím dál tím jednodušší najít hotely nebo resorty, kde vás s vaším čtyřnohým kamarádem vřele přivítají. Dejte si na to ale pozor a předem se přesvědčte, že vaše ubytování tuto možnost nabízí. Hledat akutně nové ubytování, když je sezóna v plném proudu, nebude žádná legrace.

Musíme ale zmínit jednu překážku dovolené se psem, a to jsou vstupy na atrakce. Jestli se chcete procházet po historických památkách a navštěvovat místa jako jsou kostely, muzea apod., zařiďte pejskovi raději hlídání doma. Na spoustu takových míst je totiž vstup se psem zakázán a tak by na vás váš pes musel čekat na ubytování (v tom lepším případě), protože přivázaného přímo před atrakcí jej rozhodně nechat nechcete. Neustálé starosti o to, „jak se to vaše zlatíčko na tom hotelu asi má“ nebo “jak ten hotelový pokoj asi po návratu bude vypadat”, vám pak můžou znepříjemnit celý výlet. Ponechání pejska na hlídání ve zodpovědných rukou je pak nejlepší volba pro obě strany.
Jestli ale toto všechno máte promyšlené, nic nebrání tomu, abyste si užili dovolenou s vaší celou smečkou!

Pokud jedete k moři, může se vám hodit náš článek 15+1 rad a tipů, jak udělat z výletu k vodě tu nejlepší zábavu! I při dovádění na dovolené myslete na bezpečnost sebe i vašeho parťáka.

 

Teď už zbývá jen popřát vám krásnou dovolenou a spoustu nových zážitků a dobrodružství. Tak co? Už máte zabaleno?