Z technických důvodů budou veškeré objednávky expedovány od pondělí 22. 4. 2024. Děkujeme za trpělivost.

15+1 rad a tipů, jak udělat z výletu k vodě tu nejlepší zábavu!

Letní horka úplně vybízí k tomu, abychom trávili část svého volného času u vody. To je skvělá zábava nejen pro nás, ale i pro naše psí kámoše. Pes a voda jsou neodmyslitelné spojení a mnoho psů miluje plavání, nebo alespoň hraní si ve vodě. V tomto článku se podíváme na několik tipů na skvělé vodní hry, ale také na to, jak si pobyt u vody užít bezpečně a ohleduplně.

3+1 tip na hry u vody:

  1. Hry s míčkem: Míče a míčky jsou klasickou hračkou pro hraní se psem u vody. Míčky můžete použít pískací i děrované, se šňůrou i bez šňůry. Prostě vyberte jeho nejoblíbenější a uvidíte, že se váš pes bude chtít vyloženě přetrhnout, aby ho mohl ulovit a přinést vám ho z vody zpátky na břeh. Pro daleké hody jsou jedinečnou pomůckou házeče Chuckit! Ty nejmenší se vám skoro vejdou do kapsy!

  2. Hry s plovacími hračkami: Existuje mnoho plovacích hraček, které jsou vyrobené tak, aby se nepromočily a nepotopily. Co to znamená? Správně! Už žádné ztracené a utopené hračky! Můžete použít plovoucí frisbee, balonky, pullery nebo plastové aporty renomované značky Dokken’s – ty jsou společně s plovoucími látkovými dummy Firedog skvělou výcvikovou pomůckou pro lovecká plemena, hlavně pak všechna plemena retrívrů. Dokkeny jsou vlastně takoví obojživelníci. Jsou to duté hračky, které můžete (ale také nemusíte) naplnit vodou. Prázdný aport bude hezky plout po hladině. Když ho ale naplníte, ponoří se pod vodu, takže se pro něj váš pes může potápět a lovit ho. Dokken se postupně potápí podle míry naplněnosti. Je tedy jenom na vás, jak tuto hračku (nebo chcete-li výcvikovou pomůcku) budete využívat.

  3. Skákání do vody: Pokud váš pes miluje skákání, můžete ho učit skákat do vody. Jestli navíc u vašeho oblíbeného rybníka máte i molo nebo nějakou vyvýšenou plochu nad břehem, můžou být skoky o to větší zábava. Vždy ale vybírejte místo, které znáte nebo si předem prověříte, že pod hladinou nebudou nebezpečné předměty, o které by se váš pejsek mohl zranit. A když bude fakt velký přeborník, můžete se začít věnovat např. závodům „dog diving“, což jak název napovídá, jsou závody ve skocích psů do vody. Nikdy ale nezapomínejte na bezpečnost sebe, psa, ale i jiných plavců.

  4. Závody v plavání: Pokud jste vy i váš pes zdatnými plavci, můžete si dát závod na krátkou vzdálenost. Pro delší plavání vždy doporučujeme použít plavací vestu, která psovi plavání velice usnadní a udrží ho v bezpečí.

 
Jak se chovat se psem u vody:

✔ Naučte svého psa, aby poslouchal vaše pokyny! Pokud máte svého psa pod kontrolou, můžete snáze řídit jeho chování u vody a snížit tak riziko úrazů a nehod. Dobře vychovaný a vycvičený pes vám bude perfektním parťákem nejen u vody, ale i kdekoliv jinde.

✔ U vody, kterou neznáte, vždy zkontrolujte břeh a vstup do vody. Snažte se vybrat pozvolný vstup do vody, obzvláště u psů, kteří se s vodou teprve seznamují. Pokud je vstup do vody nebezpečný, raději najděte jiné místečko. Může se totiž stát, že když pes bude mít špatnou zkušenost se vstupem do vody (pád/prudký skok do velkého proudu), tak si může vybudovat strach z vody. Ten se pak velmi špatně odstraňuje, je tedy lepší těmto špatným zkušenostem předcházet.

Nikdy nenechte psa plavat nebo hrát si u vody bez dozoru. I když je váš pes vodní milovník a umí plavat, stále je třeba být opatrní. Voda může být nebezpečná a může dojít k nehodě.

✔ Přineste dostatek čerstvé vody a dobrůtek pro svého psa. Plavání je fyzicky náročné a váš pes bude potřebovat dostatek tekutin a potravy, aby si udržel energii. Zároveň hlídejte vodu, kterou váš pes venku pije. Pokud jsou v blízkosti chemikálie nebo jiné nebezpečné látky, mohou být pro psa ohrožující.

✔ Přemýšlejte o použití plavecké vesty pro psa. Plavecká vesta pomůže udržet vašeho psa nad hladinou, zejména pokud se mu nedaří plavat dobře nebo pokud je unavený.

Buďte ohleduplní, a to nejen k ostatním plavcům, ale i ke zvěři, která se kolem vody i ve vodě pohybuje, obzvláště pak na jaře v období mláďat.


A jak se rozhodně nechovat se psem u vody:

× Nepouštějte psa do vody, pokud neumí plavat. Někteří psi mohou mít problémy s plaváním a může dojít k nepěkné nehodě. Předtím, než pustíte psa do vody na volno, je vhodné otestovat jeho plavecké schopnosti např. na dlouhém vodíku nebo stopovačce. Opět zmíníme naši oblíbenou plaveckou vestu, které v této situaci může být nápomocná, protože psovi dodá potřebnou jistotu.

× Nenechte svého psa plavat v nebezpečných oblastech, např. v silném proudu, vlnách nebo u splavů a jezů.

× V chladném nebo příliš větrném počasí výlet k vodě raději odložte. Hrozí totiž, že pes prochladne a může u něj dojít např. k tzv. syndromu „mrtvého ocasu“. To znamená, že je kořen ocasu napaden zánětem, který je pro psa velice bolestivý. Pes pak přestane s ocasem hýbat a drží ho pouze ve svěšené poloze. Někdy můžeme pozorovat také otok. Na ocas psovi nesahejte, ani s ním nijak nemanipulujte – zánět je opravdu bolestivý. Naordinujte klidový režim a držte psa v teple. Zánět naštěstí většinou během pár dní sám odezní. Pokud by se stav psa neměnil, doporučujeme neprodleně navštívit vašeho veterináře.

× Nepouštějte psa do vody, pokud je nemocný nebo zraněný. Pokud má váš pes nějaké zdravotní potíže, může být oslabený a nemusí pak plavání zvládat jako obvykle. Navíc to jeho zdravotní stav může špatně ovlivnit a uzdravení se pak o to prodlouží. V případě nemoci psa raději výlet k vodě o pár dní odložte.

× Háravé fenky raději od vody držte dál. Hrozí infekce a s ní spojená léčba může být zdlouhavá a nepříjemná.

× Nepoužívejte klacky jako pomůcku ke hře. Může dojít ke zranění pejska. Raději investujte do některé z bezpečných plovoucích hraček z naší nabídky. Ty budou dobře sloužit nejen ve vodě, ale i na souši.


A co po koupačce? No přece pořádně vysušit!

Hračky jsou super pro psy, ale naprostý zázrak pro páníčky, bez kterého si život se psem vůbec nedovedeme představit, je „magický“ psí ručník, který perfektně během chviličky vysuší krátkou i dlouhou srst. Jednoduše ho vyždímáte a můžete sušit dál. Úplně s přehledem zvládne vysušit celou armádu psů. Doma ho pak jenom ručně přeperete v čisté vodě a bude skvěle sloužit dál. Ručník se udržuje nepřetržitě vlhký – suchý by vám byl k ničemu, protože v tu chvíli nesaje. Pokud se vám tedy stane, že vám ručník vyschne, nezoufejte, stačí ho jen namočit postupným ponořením do vody. Přebytečnou vodu vyždímejte a vlhký ho uložte do jeho obalu.


A poslední tip na závěr:
Jestli se vám nechce vyrazit k vodě, pořiďte si bazén. A psovi samozřejmě jeho vlastní malý bazének, ve kterém se může zvesela rochnit, aby vám ten váš nezáviděl.